مترجم: فاطمه سبزهای، دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق بینالملل دانشگاه تهران ویراستار علمی: علی مسعودیان
خلاصه پرونده موت کورت هانری دونان سال 2024-2025:
در منطقه ای فرضی سه کشور در همسایگی یکدیگر قرار دارند. جمهوری دیو، امپراطوری روفوس و جمهوری ترا. کلمون ها اولین مردمی بودند که در روفوس زندگی میکردند، اما پس از استعمار این کشور، آن ها به شمال رانده شده و در حال حاضر بخش زیادی از جمعیت این مردم در استان رزباد و غرب جمهوری دیو ساکن شدهاند. این مردم سال ها از بی عدالتی و تبعیض توسط دولت خود رنج بردند. اما در زمان پادشاهی چهارم، توافق گردید که استان رزباد در امور داخلی خود از خودمختاری کامل برخوردار شود. علیرغم سیاستگذاریهای پادشاه، تبعیض و نابرابری به ویژه علیه زنان همچنان باقی مانده بود. این امر سبب شد تا جنبشی زنانه با نماد لباس آبی و بازوبند گرگ، به نام ربلیونها (شورشیها) تشکیل شود.
مدتی بعد، فردی به نام جناتاک مطلبی را در وبلاگ خود منتشر کرده و در آن به حمایت از حقوق کلمونها پرداخت و منجر شد پلیس او را دستگیر کند. در نتیجه این دستگیری، چندین تظاهرات مسالمتآمیز در حمایت از این جنبش و مردم کلمون برگزار شد. یکی از آنها به حملات خشونتآمیز علیه پلیس تبدیل شده و درنهایت چندین نفر کشته، زخمی و دستگیر شدند، ازجمله دختر 15 سالهای به نام سارا. در پی مرگ سارا، نا آرامیها شدت پیداکرد و مقامات سعی کردند معترضان را سرکوب کنند. دولت روفوس در پی این تظاهرات، از نیروی ویژهی خود به نام RAF درخواست کمک نمود و مردم معترض را تروریست خواند. در همین هنگام، فرمانده کرندل، از دولت روفوس، با فردی به نام تکانون دیدار کرد. تکانون رهبر یک گروه هکری به نام تکمانیا بود. او از تکانون درخواست کرد تا برنامهای را برپایه هوش مصنوعی ایجاد کند تا به نیروی ویژه در تمایز غیرنظامیان از اعضای ربلیون کمک کند. تکانون هم برنامهای به نام پروژه شاهین را طراحی کرد که بر سلاح های RAF نصب میشود و میتوانست افراد مشکوک را در گروههای کوچک شناسایی کرده و 10 ثانیه بعد به آنها شلیک کند. در پی مرگ سارا تظاهرات گستردهای در پایتخت شکل گرفت و ربلیونها به چند اسلحهی کوچک و سبک مسلح شدند. حامیان ربلیونها نیز لباسی مشابه آن ها بر تن کردند. تنشها به سرعت شدت گرفت. در این بین، یکی از معترضین با یک سرباز RAF وارد مشاجره شد و پلیس او را دستگیر کرد و مردم آشفتهتر و پرخاشگرتر شدند. در همین هنگام پروژه شاهین یک فرد را شناسایی و به او شلیک کرد. مردم که وحشت کرده بودند شروع به پرتاب سنگ کردند و این امر باعث شد که پروژه چندین نفر دیگر را هم به عنوان تهدید شناسایی کرده و به آنها شلیک کند. تعداد زیادی کشته شدند و این واقعه، کشتار موسویل( پایتخت کشور روفوس) نامیده شد.
بعد از این واقعه، ربلیونها اعضای خود را افزایش داده و از دولت دیو تقاضای کمک نمودند. دولت دیو هم در ازای ذخایر طلا، از ربلیونها حمایت مالی و نظامی کرد. ربلیون ها نیز مقر خود را یک انبار متروکه واقع در 500 متری بیمارستان رزباد تعیین کرده و تجهیزات نظامی را آنجا زخیره کردند. سپس، فرمانده اسکوبار از روفوس، اطلاعات تایید نشدهای را دریافت کرد که نشان می داد ربلیون ها از بیمارستان به عنوان مقر خود استفاده میکنند. درنتیجه پادشاه به عنوان فرماندهی کل قوا، جلسهای را با حضور تمام فرماندهان و تکانون ترتیب داد. در این جلسه اعضا موافقت کردند تا با انتشار اطلاعات در خصوص استفاده از بیمارستان به عنوان مقر، شهرت ربلیونها را نابود کنند. در همین راستا، تکانون با استفاده از هوش مصنوعی و دیپ فیک، ویدئویی را به تصویر کشید که در آن یکی از اعضای شورش با لباس پزشکان درحال شکنجه یک مرد با ابزارهای جراحی دیده میشد. دولت روفوس نیز در بیانیهای اعلام کرد که این ویدئوها مورد تایید میباشند و کارکنان بیمارستان در واقع جنگجویان ربلیون هستند. در نتیجه، برای حفظ ایمنی خود تحت هیچ عنوان به بیمارستان مراجعه نکنید. چند روز بعد، فرمانده استوارت از روفوس، دستور حملاتی را به اطراف بیمارستان داد. در پی این حملات، یکی از مهمات به صورت ناخواسته سبب شد تا انفجار بزرگی رخ دهد و چندین نفر از جمله خدمه پزشکی، مادران و کودکان کشته شوند. پادشاه در بیانیهای اعلام کرد که این حمله برای خنثیسازی سازمان تروریستی لازم بوده و درنتیجه قانونی تلقی میشود. در این بین سرهنگ اسمیت ازجمهوری دیو به عنوان مشاور نظامی ربلیونها منصوب گشت و به رهبر ربلیونها اطمینان داد که ما پیروز این جنگ خواهیم بود. جمهوری دیو همچنین تجهیزات نظامی پیچیدهتری از جمله پهبادها وجت هایجنگنده را برای ربلیونها ارسال نمود.
چندی بعد، اعضای شورش حملات موشکی را به مواضع نظامی RAF انجام دادند و ضربهی مهمی بر آنها وارد کردند. این واقعه سبب شد تا سران دولت رفوس جلسهی دیگردی را ترتیب دهند. در این جلسه یک حملهی تاکتیکی به نام عملیات روباه نقرهای برنامهریزی شد که در دو مرحله صورت میگرفت. در مرحلهی اول فرمانده اسکوبار به شبکهی برق استان رزباد حمله میکند و در مرحله ی دوم، تکانون با یک عملیات سایبری، قسمت ارتباطی ماهواره ی مارلینک را از دسترس خارج میکند. ماهوارهی مارلینک، ماهوارهی تجاری، ارتباطی بود که خدمات ارتباطی را به عموم مردم در پادشاهی رفوس و جمهوری دیو ارائه میکرد و بخش ارتباطی خاص آن هدف قرار گرفته شده بود تا اعضای ربلیون توانایی ارتباط خود را با کشور دیو از دست بدهند. اما این حمله مطابق برنامه پیش نرفته و کل شبکهی ماهواره را تحت تاثیر قرار داد. در نتیجهی عملیات روباه نقرهای، زندگی مردم در استان رزباد و بقیه ی کشور و جمهوری دیو و بخشهایی از جمهوری ترا عمیقا تحت تاثیر قرارگرفت. فقدان دادههای ماهوارهای ناوبری و هوانوردی و حمل و نقل هر سه کشور را فلج کرد. به علاوه ازدستدادن برق مستقیما بر عملکرد بیمارستان رزباد تاثیرگذاشت و بسیاری از بیماران به دلیل ناتوانی بیمارستان در انجام عملیات پزشکی جان خود را از دست دادند. وضعیت بهداشت این استان نیز رو به وخامت رفت، چرا که تاسیسات آب و فاضلاب به دلیل نبود برق به درستی عمل نکرده و منجر به آلودگی آبها شدند و در نهایت بیماریهایی مانند اسهال و وبا گسترش پیدا کرد. همچنین ربلیونها که قادر به برنامهریزی و ارتباط نبودند، مجبورشدند مقر خود را ترک کرده و به مکانهای دور افتاده در شمال کشور بروند.
فرمانده کرندل که تحت تاثیر تواناییهای تکانون قرار گرفته بود بار دیگر از او درخواست نمود تا ربات پیچیدهای را بر پایه هوش مصنوعی طراحی کند. این ربات که آرچی نام داشت بر اساس مانورهای عملیاتی به کار گرفته شده توسط ربلیونها برنامهریزی شده بود و قادر بود علامت مخصوص ربلیونها را که یک گرگ سفید بود، تشخیص دهد . آرچی مراکز فرماندهی مهم ربلیونها و انبارهای مهمات آنها را کشف و حملات متعددی را علیه ربلیونها ترتیب داد. یک ماه بعد، بسیاری از مجروحین شورش به آسایشگاهی منتقل شدند. این آسایشگاه یکی از آخرین مراکز پرستاری واقع در استان رزباد بود که خدمات اولیهی پزشکی را به روستاهای اطراف ارائه میکرد. در واقعهای، یکی از جتهای جنگنده آرچی، به آمبولانسی که در خارج از آسایشگاه پارک شده بود شلیک کرده و تعداد نامعلومی از بیماران، کادر پزشکی، اعضای شورش و کودکان و سالمندان کشته میشوند.
مدتی بعد پلیس و RAF با استفاده از داده هایی که توسط تکمانیا ارائه شده بود مردمی را که از ربلیون ها حمایت می کردند و یا در شورش شرکت کرده بودند را دستگیر نمود، اما امکانات کافی برای نگهداری همه ی زندانیان را برای مدت طولانی نداشت. بنابراین دولت تصمیم گرفت از یکی از برنامههای شرکت تکمانیا به نام پروژه یکپارچهسازی 8ام استفاده کند. نحوه کار این برنامه به این صورت بود که به زندانیان قفلهای مغناطیسی مخصوصی اختصاص میداد که با یک برنامهی نصب شده بر تلفن هوشمند، بازمیشدند. هر بار که یک زندانی قصد داشت محل سکونت خود را ترک کند می بایست درخواستی را برای این برنامه ارسال کند و در صورت تایید، قفل در باز می شود و مکان زندانی بر روی اپلیکیشن نشان داده می شود تا در صورت انحراف فورا او را پیدا کنند. در نتیجه ی این دستگیری ها 30 نفر از حامیان ربلیونها و یک پزشک در خانههای خود محبوس شدند. علاوه بر این 7 نفر از اعضای مجروح ربلیونها در یک آپارتمان نگهداری شده و از امکانات کافی برخوردار نبودند. به علاوه، یکی از این اعضا نیز باردار بود که از نظر شرایط رسیدگی با او مانند سایرین رفتار میشد.
در نهایت جمهوری ترا از این وضعیت در کشور رفوس خشمگین شده و در 26 ژانویه 2024، این وضعیت را به دیوان کیفری بینالمللی ارجاع میدهد. همچنین در 18 مارس 2024، این دیوان قرار بازداشت تکانون را صادر کرده و او را دستگیر می کند.
علاوه بر رسیدگی به مسئلهی شدت جرم در این وضعیت، سوالات پرونده در دور داخلی بدین صورت بودند:
با توجه به استفاده از نرمافزار پروژه شاهین، که منجر به تلفات بسیاری شد، آیا جنایت جنگی هدایت عمدی حملات علیه جمعیت غیرنظامی یا حمله علیه غیرنظامیانی که مستقیما در مخاصمات شرکت نمیکنند، مطابق با ماده ی 8(2)(e) اساسنامه رم به وقوع پیوسته است؟ آیا مسئولیت کیفری فردی برای کمک و مشارکت در ارتکاب جرم مطابق با ماده 25(3)(c) اساسنامه رم متوجهی آقای تکانون خواهد بود؟
با توجه به عملیاتی که منجر به حمله به بیمارستان رزباد گشت، آیا جنایت جنگی هدایت عمدی حملات علیه ساختمانها، واحدها وخدمه پزشکی، مطابق با ماده ی 8(2)(e)(ii) اساسنامه رم رخ داده است؟ آیا تکانون در این حمله مسئولیت کیفری فردی برای مشارکت در ارتکاب جرم، مطابق ماده 25(3)(d)25(3)(d) را خواهد داشت؟
لیکن در دور آسیا-اقیانوسیه، اگرچه حقایق پرونده مشابه است، سوالات تغییر کرده و این اتهامات علیه تکانون توسط دادستانی مطرح گشتند:
با توجه به عملیات روباه نقرهای و حمله به زیرساختها، جرم جنایت جنگی حمله عمدی، با علم به این که چنین حملهای منجر به تلفات غیرنظامیان میشده است، مطابق با ماده ی 8(2)(b)(iv) اساسنامه رم رخ داده و آقای تکانون مطابق با ماده ی25(3)(d) اساسنامه رم مسئولیت کیفری فردی برای مشارکت در ارتکاب جرم را دارد؟
با توجه به حملهای که توسط ربات آرچی صورت گرفته است، جرم جنایت جنگی کشتن یا زخمی کردن رزمندهای که سلاح خود را بر زمین گذاشته و یا دیگر ابزار دفاعی نداشته است، مطابق با ماده ی 8(2)(b)(vi) اساسنامه رم به وقوع پیوسته و آقای تکانون بر اساس ماده 25(3)(a) در این رابطه مسئولیت کیفری فردی دارد.
درنهایت، با توجه به استفاده از پروژه ی یکپارچه سازی 8ام در شهر موسویل، جرم جنایت جنگی حبس غیرقانونی که ذیل مادهی 8(2)(a)(vii) اساسنامه رم به آن اشاره گردیده، رخ داده است و آقای تکانون در این رابطه مطابق با ماده ی25(3)(d) اساسنامه رم مسئول خواهد بود.
قابل ذکر است که دادستانی، برای اثبات جرائم در دور داخلی میبایست آنها را ذیل عنوان مخاصمهی مسلحانهی غیر بینالمللی بررسی کرده و برای دور منطقهای باید آنها را ذیل مخاصمهی مسلحانهی بین المللی بررسی کند.
بهمون نظر بدید
مطمئن باشید که نظرات شما بسیار دقیق مطالعه خواهد شد و به آن پاسخ خواهیم داد ، هر نظری که برای ما می نویسید قوت قلبی برای حال ما خواهد بود
مطمئن باشید که نظرات شما بسیار دقیق مطالعه خواهد شد و به آن پاسخ خواهیم داد ، هر نظری که برای ما می نویسید قوت قلبی برای حال ما خواهد بود