این مطلب را به دوست خود ارسال کنید

اطلاعات شما نزد موت کورت با علی مسعودیان کاملا محفوظ می باشد

ترجمه پرونده موت کورت حقوق کودک دانشگاه لایدن: سال 2023

ترجمه پرونده موت کورت حقوق کودک دانشگاه لایدن: سال 2023
چکیده این مطلب : انتشار : 1402/04/19 0 نظر

معرفی مسابقات جهانی موت‌­کورت حقوق کودک Children’s Rights Moot Court 2023, Leiden Law School

ترجمه و تهیه کننده متن: مهسا کاظمی، دانشجوی حقوق کارشناشی دانشگاه شهید بهشتی؛ عضو تیم دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی در موت کورت حقوق کودک سال 2023

با مقدمه، ویراستاری و اصلاح: مهران طرحی، پژوهشگر دوره دکتری حقوق بین‌الملل دانشگاه شهید بهشتی، مربی تیم موت کورت دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی در  موت کورت حقوق کودک 2023

 

مقدمه

مسابقات موت‌کورت حقوق کودک سال 2023 با ابتکار عمل دانشکده حقوق دانشگاه لایدن در کشور هلند و با همکاری یکی از بزرگ‌ترین موسسات حقوقی جهان (Baker McKenzie) از تاریخ 19 تا 28 ژوئن برگزار شد. این مسابقه، موضوعات گسترده‌ای از حقوق بین‌‌الملل عمومی مثل حقوق بشر با محوریت حقوق کودک، حقوق محیط زیست، حقوق سازمان‌های بین‌المللی، حقوق مسئولیت بین‌المللی دولت، حقوق معاهدات بین‌المللی و مباحث آیینی و صلاحیتی در محاکم بین‌المللی را تحت پوشش قرار می‌دهد. مسابقات موت­‌کورت حقوق کودک­ در واقع شبیه‌سازی یک پرونده در پیشگاه کمیته حقوق کودک است (نهادی قضایی در سطح بین‌­المللی که به ­موجب کنوانسیون حقوق کودک سال 1989 ایجاد شده و به اختلافات میان کشورها و قربانیان نقض حقوق کودکان رسیدگی می‌­نماید).

در این مسابقات تیم‌‌های مختلف از دانشگاه‌‌های مطرح سراسر جهان، نخست با نگارش دو لایحه مفصل از جانب خواهان و خوانده در پیشگاه کمیته‌‌ی حقوق کودک و سپس با ارائه شفاهی در چند روز متوالی به رقابت با یکدیگر می‌‌پردازند. در سال 2023، بیش از 50 تیم اقدام به ارسال لوایح کتبی به دبیرخانه مسابقات نمودند. از این میان، 36 تیم به دور شفاهی راه پیدا کردند و هر کدام در 4 روز متوالی در نقش خواهان و خوانده به رقابت با یکدیگر پرداختند. در مرحله مقدماتی مسابقات، اساتید دانشگاه­، وکلا و حقوقدانان مبرزی که در زمینه‌­ی حقوق بین‌­الملل­، حقوق بشر و به ویژه حقوق کودک فعالیت می‌­نمایند، وظیفه‌­ی قضاوت مسابقات را بر عهده داشتند. هر مسابقه توسط هیئتی مرکب از 2 یا 3 قاضی ارزیابی گردید. در دور حذفی و از میان تیم‌هایی که در دور مقدماتی حضور داشتند، 8 تیم به دور یک­ چهارم نهایی و سپس 4 تیم به دور نیمه‌­نهایی راه پیدا کردند. قضات دور نیمه‌­نهایی مسابقات، قضات بزرگ‌­ترین محاکم بین‌­المللی همچون دیوان کیفری بین‌­المللی (ICC)، بزرگترین وکلای بین‌­المللی همچون شرکای اصلی مدیریتی در موسسه حقوقی Baker McKenzie و نیز اساتید دانشگاه‌­هایی همچون کمبریج بودند. مرحله نهایی این مسابقات با حضور 5 قاضی متشکل از رئیس کمیته حقوق کودک سازمان ملل متحد، قاضی دیوان عالی کشور بنگلادش، شریک و رئیس حل و فصل اختلافات جهانی Baker McKenzi، قاضی دادگاه تجدیدنظر دیوان عالی ترینیداد و توباگو و نویسنده پرونده سال 2023 که دانشیار دانشکده حقوق دانشگاه آمستردام نیز هستند، برگزار گردید. در نهایت تیم دانشگاه پرتوریا از کشور آفریقای جنوبی به­عنوان قهرمان مسابقات توسط هیئت قضات انتخاب شد.

در این مسابقات، تیم دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی تهران متشکل از دانشجویان کارشناسی این دانشکده، خانم‌­ها نازنین خداپرستی، مهسا کاظمی و آقای محمد خلیل­‌زاده و با مربی‌­گری آقای مهران طرحی (پژوهشگر حقوق بین‌­الملل عمومی در دانشگاه شهید بهشتی) پس از نگارش لوایح کتبی موفق به حضور در دور شفاهی گردید. این تیم پس از 4 روز رقابت در دور شفاهی به مرحله یک هشتم نهایی راه پیدا کرد. در این مرحله، تیم دانشگاه شهید بهشتی به رقابت با تیم دانشکده حقوق دانشگاه کمیاس کشور اسپانیا پرداخت و با شکست این تیم موفق به حضور در دور نیمه­‌نهایی (4 تیم برتر جهان) شد. تیم دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی در این مرحله در مقابل تیم دانشگاه پرتوریا از کشور آفریقای جنوبی (قهرمان مسابقات 2023) قرار گرفت و در نهایت به­عنوان تیم سوم در جهان به کار خود در مسابقات خاتمه داد. این موفقیت یکی از بزرگترین دستاوردهای تیم­‌های ایرانی در مسابقات حقوقی جهانی است.

 

پرونده‌­ی موت‌­کورت حقوق کودک 2023، دانشگاه لایدن

ل.ا. و ل.ا. در برابر کریلا[1]

تهیه شده توسط Margaretha Wewerinke-Singh، دانشیار حقوق پایداری (Sustainability Law) در دانشکده حقوق دانشگاه آمستردام و Ayan Garg، دانشیار دانشکده حقوق آمستردام.

  1. کریلا یک کشور بسیار توسعه‌­یافته است و در میان کشورهای موفق و ثروتند شمال[2] [در برابر کشورهای جنوب] قرار دارد. کریلا به عنوان بزرگترین قدرت اقتصادی و صنعتی جهان، از سال 1962 به بعد در میان بزرگترین منتشرکنندگان گاز دی­اکسید کربن در جهان بوده است. علاوه بر آن، کریلا در عمل رهبر گروه جی-3[3] نیز هست (یک گروه سیاسی بین‌­الدولی متشکل از سه کشور با اقتصادهای پیشرفته جهانی شامل کریلا و دو ابردولت دیگر یعنی نامو[4] و آرکلان[5]) که این گروه مسئول 48 درصد گازهای گلخانه­ای انتشاریافته در جهان است. فعالان کریلایی حقوق محیط زیست از اوایل دهه نخست هزاره دوم، دولت را به کاهش وابستگی به سوخت‌­های فسیلی و حرکت به سمت منابع پاک‌­تر انرژی تشویق کرده­‌اند.
  2.   اوشار[6] که تقریبا در سوی دیگر کره زمین قرار گرفته، یک کشور «کمتر توسعه­‌یافته» در میان کشورهای جنوب[7] است. دهه‌­هاست که تغییرات آب و هوایی بر بوم­‌شناسی[8]، سلامت عمومی و ساختارهای اجتماعی اوشار تاثیر گذاشته است. خشکسالی‌­های متعددِ در حالِ افزایش و سیل­‌های غیرقابل پیش‌­بینی، کشاورزی را دشوار کرده­‌اند که این امر، منجر به افزایش ناگهانی سوءتغذیه و دیگر بیماری­‌ها، افزایش نابرابری اقتصادی و وضعیت‌­هایی مخاصمه­آمیز شده است.
  3. در سال 2008، کریلا یک قانون بسیار بحث­‌برانگیز به نام گرین اکت (قانون سبز)[9] را با هدف اعلام­‌شده­‌ی افزایش شتابِ گذار به جوامع پایدار از طریق قاعده­‌زدایی منتشر کرد. بند 3 ماده 14 گرین اکت، تعدادی از حداقل­‌های احتیاطی لازم[10] و دیگر ضرورت‌­های قاعده‌­گذاری برای کسب‌­و‌کارهایی که نیازمند کسب منابع، پردازش، تامین یا تولید انرژی‌­های تجدیدپذیر هستند و یا به هرگونه موادی که عمدتا در انتقال از سوخت­‌های فسیلی به انرژی­‌های تجدیدپذیر به کار می­‌روند، نیاز دارند را لغو کرد.
  4. در سال 2009، یک تیم تحقیقاتی متشکل از متخصصان شرکت (با مسئولیت محدود) ترو مینرالز[11]-بزرگ‌­ترین شرکت معدن‌­کاوی کریلا- گنجینه‌­ای از سنگ­‌های معدن درخشان آبی را در غاری واقع شده در روستاهای پرایا[12] در اوشار کشف کرد. تحقیقات بعدی نشان داد که این سنگ‌­های معدن حاوی ماده معدنی دنوساید-3[13] بودند؛ ترکیبی شیمایی که برای تامین نیروی الکتریکی وسایل نقلیه غیرآلاینده و تولید انرژی خورشیدی ایده­‌آل است.
  5. خبر این اکتشاف در سراسر جهان پخش شد و مفسران، دنوساید-3 را به عنوان «کلیدِ گذار به سمت انرژی پایدار» معرفی کردند که «همواره مطلوب کشورها بوده است». [متعاقباً] دولت‌­ها شروع به اعمال فشار بر اوشار کردند تا فوراً نسبت­ به آزادسازی زمین­‌ها و معادن خود اقدام نماید. اعضای گروه جی-3 موفق شدند از اهرم­‌های فشار دیپلماتیک خود استفاده کنند و مجوزهای پرسود معدن­کاری را برای شرکت‌­های خود اخذ کنند. در دسامبر 2009 کارتلی از شرکت‌­های معدن­کاری، عملیات‌­هایی را در اوشار راه­‌اندازی کردند و اکتشافات و حفاری‌­های گسترده‌­ای را در سرتاسر این کشور آغاز نمودند.
  6. اوگرانا[14] یک خانواده اهل اوشار و از قبیله بومی اوبرین[15] هستند که در منطقه روستاهای پرایا زندگی می‌‌­کنند. لوک و لیا[16]دوقلوهایی هستند که در دسامبر 2005 در این خانواده به دنیا آمدند. خانواده اوگرانا همانند سایر خانواده‌­هایی که در همسایگی آن‌ها زندگی می‌­کنند تحت تاثیر تحولات سریع ناشی از کشف دنوساید-3 قرار گرفتند. پس از آنکه یک موج گرمای غیرقابل پیش­‌بینی، شغل کشاورزی آنان را نابود کرد، بزرگسالان خانواده اوگرانا در سال 2011 در معدن استخدام شدند. کار در معدن مستلزم حفاری‌­های طولانی مدت در گرمای سوزان بود و در برابر آن، حقوق اندکی پرداخت می‌­شد. از سوی دیگر، انتفاع خلاقانه‌­ی شرکت‌­های کریلایی از [معافیت‌­های مندرج در بند 3 ماده 14] گرین اکت به منظور فرار از مسئولیتِ نقض استانداردهای بین‌­المللی حقوق کار نیز اوضاع را بدتر می‌­کرد.
  7. با روانه شدنِ نسل جدیدی از باتری‌­ها، پنل‌­های خورشیدی، اجزائی برای وسایل نقیله الکترونیک و...  به بازار جهانی، اشتیاق برای دنوساید-3 به اوج خود رسید. نامو و آرکلان، قوانین زیست محیطی مشابه گرین اکت کریلا را به تصویب رساندند که شامل مواد بحث برانگیزی در خصوص انجام اعمال تجاری بود. در سال 2015 و در حالی که اعضای گروه جی-3 موافقت‌­نامه پاریس[17] را امضا می­‌کردند، این گروه ضمن صدور اعلامیه‌­ای عنوان داشت که: «آرکلان، کریلا و نامو مفتخرند که رهبری انقلاب انرژی­‌های تجدیدپذیر را بر عهده دارند. شرکت­‌های ما به عرضه­‌ی پایدار دنوساید-3 به تمامی جهان ادامه خواهند داد».
  8. با وجود این‌ها، تاثیرات دنوساید-3 به شدت توسط ساکنان اوشار به ویژه کودکان احساس می‌­شد. در همان سال، یعنی در سال 2015، لوک و لیا شاهد افزایش هزینه‌­های ثبت نام برای پایه ابتدایی و متوسطه در منطقه روستاهای پرایا بودند چراکه دولت، منابع محدود خود را از آموزش و پرورش به افزایش ایمنی در واحد­ها و کارخانه‌­های پردازش دنوساید-3 منتقل کرده بود. دوقلوهای اوگرانا همراه با بسیاری از کودکانی که توانایی پرداخت هزینه‌­های افزایش­‌یافته را نداشتند به نیروهای کار معدن در معادن محلی خود پیوستند. آن‌ها مجبور بودند در دالان­‌های موقتی زیر زمین بخزند و سهمیه روزانه سنگ معدن را با دستان خالی استخراج کنند. قرار گرفتن مداوم در معرض معادن اغلب منجر به بیماری‌­های پوستی و تنفسی، قدرت ایمنی کمتر، اضطراب دائمی، از دست دادن قدرت بینایی و غیره می‌­شد. این اثرات توسط سازمان جهانی بهداشت[18] گزارش شدند. در سپتامبر 2015، کمیسرعالی حقوق بشر سازمان ملل متحد در بیانیه­ای «نگرانی عمیق» خود را از وضعیت کودکان در اوشار به ویژه در خصوص کار کودکان در بخش معدن و افزایش هزینه­های تحصیل ابراز کرد.
  9. همزمان با این وقایع، تاثیرات گرمایش جهانی بر کشورهای جنوب در حال افزایش بود. گزارش­های متعددِ پنل بین‌­الدولی تغییرات آب و هوایی (IPCC)[19] آسیب‌­پذیری خاص این بخش از جهان را در مقابل آثار جانبی تغییرات آب و هوایی مورد تاکید قرار داد. این گزارش­‌ها با بالاترین درجه قطعیت تصدیق کردند که خشکسالی­های طولانی مدت، رخدادهای شدید آب و هوایی و الگوهای آب و هوایی غیرقابل پیش­بینی که منجر به عدم ثمردهی، افزایش هزینه‌­های ناشی از بیماری‌­ها و مرگ و میر می­‌شوند، قابل انتساب به گرمایش جهانی هستند. بزرگتر­ین انتشاردهندگان گازهای گلخانه‌­ای از گذشته، از جمله اعضای گروه جی-3، وعده حمایت برای سازگاری داده بودند، اما در عمل هیچ حمایت مالی فراتر از حمایت توسعه رسمی (ODA)[20] به میزان 0.3 درصد از تولید ناخالص داخلی (GDP) خود ارائه نکردند. در آن زمان انتظار می­‌رفت که آثار تغییرات آب و هوایی در آینده بدتر هم بشود، چراکه بزرگترین انتشاردهندگان گازهای گلخانه­‌ای یا تعهدات نامناسبی برای کاهش انتشار نداده بودند و یا در انجام این تعهدات شکست می‌­خوردند. واضح بود که با بدتر شدن بحران­‌های آب و هوایی، تمام جوانب زندگی در اوشار در معرض تهدید و مختل شدن قرار داشتند.
  10. در 9 ژوئن 2017، قبیله اوبرین برای کوچ بانسا بایزون[21] (که برای این فرهنگ آنان مقدس بود) از دره پرایا، عزاداری کردند. بانسا بایزون یه دنبال خشک شدن رود پرایا به دلیلِ افزایش گرما در طی سال­‌هایِ متوالی از این منطقه کوچ کرد. لوک و لیا که در این عزاداری غم­‌انگیز حضور داشتند، نسبت به چشم­‌انداز گرم­ شدن جهان که به سرعت اتفاق می‌­افتاد و در حال نابود کردن جامعه و خانواده آنان بود، احساس وحشت فراوانی کردند.  لوک و لیا تنها نبودند، احساس مشترکی از درماندگی و ناتوانی در میان کودکانی که در روستاهای پرایا زندگی می‌­کردند شیوع یافته بود.
  11. در سال 2018، آتش‌­سوزی‌­های وسیع، بخش­‌هایی از کشورهای جنوب از جمله اوشار را در برگرفت و جنگل­‌ها و زمین‌­های کشاورزی را نابود کرد و سبب شد تا کودکان بیشتری به ناچار به کار در معادن بپردازند. در تابستان، خشکسالی نیز با آتش­‌سوزی­‌ها همراه شد و کمبود شدید آب باعث بدتر شدن این وضعیت گردید. در بسیاری از بخش‌­های کشور از جمله محل زندگی لوک و لیا، برای فرونشاندن درگیری­‌ها بر سر منابع، حکومت نظامی به طور موقت اعلام شد.
  12. در طول این بحران‌­ها، تنها قسمتی از جامعه اوشار که دست نخورده و صدمه­ندیده باقی ماند، صنعت معدن بود. در واقع واحدهای پردازش بیشتر و بیشتری در حومه شهرها ایجاد شدند. پردازش سریع دنوساید-3 منجر به تولید مقادیر فراوانی دود و پسماندهای سمی نیمه­جامدی می­شد که در زمین­های باز رها می‌­شدند. این کارخانه­ها هوا، زمین و منابع آب نزدیشکان را به شدت آلوده می­‌کردند. با وجود اعتراضات و درخواست­‌های فراوان، دولت اوشار اعلام داشت که به دلیل فشارهای بین‌­المللی و کمبود منابع، قادر به تنظیم رفتار این کارخانه­‌ها نیست.
  13. در ژانویه 2021، والدین خانواده اوگرانا و بچه‌­ها (لوک و لیا) با ادعای نقض حقوق کودکان بر سلامتی، تحصیل، فرهنگ و محیط زیست سالم طبق قوانین کریلا و حقوق بین‌الملل به یک دادگاه کریلایی مراجعه کردند. آنها کریلا را به عدم کاهش انتشار گازهای گلخانه‌­ای که منجر به تشدید بحران‌­های آب و هوایی شده بود متهم کردند و همچنین بیان داشتند که این تدابیر و اقداماتی که به­ منظور کاهش وخامت اوضاع انجام ­شده، نسبت به کودکان اوشاری ناعادلانه و تبعیض‌­آمیز بوده است. دادگاه براساس بند 5 ماده 138 گرین اکت دعوا را رد کرد. مطابق این مقرره از گرین اکت: «هیچ دادگاه، دیوان یا دیگر نهاد قضایی نباید دعاویی که در خصوص اقدامات آب و هوایی از سوی اتباع دیگر کشورها مطرح می‌­شود را مسموع اعلام کند». خانواده اوگرانا تصمیم گرفتند تا در دادگاه­‌های بالاتر تقاضای تجدیدنظرخواهی نکنند، چراکه آن‌ها احساس می‌­کردند که این دادگاه‌­ها تمایل به صدور حکم به نفع «قدرت­‌های بزرگ» و ناقض حقوق بشر دارند. متعاقب این امر، کودکان در خصوص وضعیت حساس خود بیش از پیش احساس ناامیدی و ناتوانی می‌­کردند.
  14. در نوامبر 2022 والدین اوگرانا و فرزندان آن­‌ها از سوی یک شرکت حقوقی غیرانتفاعی مشاوره حقوقی دریافت کردند. [شرکت مزبور بر این عقیده بود] که دولت‌­های عضو جی-3 به صورت جمعی تعهدات حقوق بشری خود را نقض کرده­‌اند. به دنبال بحث­‌های داخلی در جامعه اوشار، این شرکت حقوقی در دوم ژانویه 2023 در خصوص نقض حقوق کودکان اوشار علیه کریلا مکاتبه‌­ای را به کمیته حقوق کودک تسلیم کرد. لوک و لیا در فهرست نویسندگان این مکاتبه قرار داشتند. شهادت لوک و لیا پیرامونِ چگونگی تاثیر تغییرات آب و هوایی و اثرات فعالیت­‌های شرکت‌­های معدن بر حقوق کودکان ذیل کنوانسیون حقوق کودک سازمان ملل متحد 1989 (UN CRC)[22]ضمیمه این مکاتبه شد.
  15. کریلا از زمانی که کنوانسیون حقوق کودک در 1990 لازم­الاجرا شد عضوی از این کنوانسیون است. در سال 2013 کریلا پروتکل اختیاری کنوانسیون حقوق کودک در خصوص رویه مکاتبات 2011[23] را تصویب کرد. با این وجود کریلا بر بند (ج) ماده 24، ماده 30 و 31 کنوانسیون حقوق کودک اعمال حق شرط (رزرو) کرده است. کریلا همچنین در سال 2016 توافقنامه پاریس 2015 را تصویب کرده و متعهد به گردن نهادن به مشارکت تعیین‌‌­شده ملی[24] به میزان کاهش دو درصد از انتشار گازهای گلخانه­ای نسبت به سال 1990 در سال 2023 شده است.
  16.  کمیته حقوق کودک در ژوئن 2023 برای استماع پرونده ل. اُ. و ل. اُ علیه کریلا تشکیل جلسه خواهد داد. وزیر خارجه کریلا طی مصاحبه‌­ای با یک رسانه جهانی اعلام کرده­ است که کریلا این شکایت را «پوچ» و «بی پایه و اساس» می‌­داند. در مقابل، نخست وزیر اوشار در خصوص این مکاتبه مطلبی را در فیسبوک منتشر کرده است و نظر خود را اینگونه ابراز داشته است که: «من این کودکان شجاع را که برای حقوق خود می‌­جنگند تشویق می‌­کنم».
  17. برای مسابقه موت کورت حقوق کودک، در ارزیابی لوایح فردی ذیل کنوانسیون حقوق کودک، ملاحظات شکلی و ماهوی پروتکل اختیاری کنوانسیون حقوق کودک در خصوص فرآیند مکاتبات (به ویژه ماده 7) دنبال خواهد شد. این موت کورت علاوه بر آن، دستورالعمل­‌های کیمته حقوق کودک را نیز دنبال خواهد کرد (همچنان مراجعه شود به www.ohchr.org).

 

enlightenedدسترسی به فایل پی دی اف ترجمه فارسی پرونده

enlightenedدسترسی به فایل پی دی اف پرونده به زبان انگلیسی

 

[1] L.O. & L.O. v. Criela

[2] Global North

[3] G3 group

[4] Namoo

[5] Arklan

[6] Oshar

[7] Global South

[8] Ecology

[9] The Green Act

[10] Due diligence

[11] True Minerals Ltd.

[12] Praya Villages

[13] Denocyed-3

[14] Ograna

[15] Ubrein

[16] Luke and Leia

[17] Paris Agreement 2015

[18] World Health Organization

[19] Intergovernmental Panel on Climate Change

[20] Official Development Assistance

[21] Bantha bison – نوعی گاومیش وحشی به نام بانسا

[22] UN Convention on the Rights of the Child, 1989

[23] Optional Protocol to the Convention on the Rights of the Child on a Communication Procedure, 2011

[24] Nationally Determined Contribution

بهمون نظر بدید

مطمئن باشید که نظرات شما بسیار دقیق مطالعه خواهد شد و به آن پاسخ خواهیم داد ، هر نظری که برای ما می نویسید قوت قلبی برای حال ما خواهد بود

captcha Refresh

به این مطلب امتیاز دهید

آخرین دانلود های رایگان

آخرین محصولات